Ders Kaygısı Nasıl Önlenebilir

Ders Kaygısı Nasıl Önlenebilir

Ders Kaygısı Stresle Birlikte Gelir 

Çocuklar okul hayatına başlayana kadar oldukça rahat bir dönem geçirirler. Zira uyanık kaldıkları zamanda yemek yiyerek, oyun oynayarak ve çeşitli aktiviteler yaparak günlerini tamamlarlar. Ancak okul çağında gelindiğinde çocuklar, ilk kez sorumluluk kavramıyla karşı karşıya kalırlar. Bu da onların çeşitli konularda kaygı oluşturmalarına sebebiyet verir. Çocuklar okula başladıkları andan itibaren derslere girme, sınavlara girme, sabah erken kalkma, ödev yapma gibi nedenlerden ötürü stres yapmaktadırlar. Fakat bunların önlenmesi gerekir. Zira stres altındaki çocuklar, derslerin başarılı olmakta oldukça zorlanmaktadırlar.

Ders kaygısının bir diğer önemli sebebi başarısızlık korkusudur. Bu konuda ailelere önemli bir görev düşmektedir. Çocukların stresten kurtulması için ondan çok şeyler beklediğinizi hissettirmemeniz gerekmektedir. Aksi takdirde çocuklar hem aile baskısını hem de ders baskısını bir arada hissedeceklerdir. Ders kaygısını yenmenin bir diğer yolu da çocuklara dersleri sevdirmektir. Çocuklar dersleri severse derse duydukları stres zamanla ilgiye dönüşür. Çocuklar ilgi duydukları derslere daha büyük bir şevkle hazırlanacaklar ve o dersten başarılı olma ihtimalleri büyük ölçüde artacaktır.

Çocukların derslerinde stres yaşamaması için okuldaki arkadaş ortamı da önem taşımaktadır. Çocuklar okulda iyi arkadaşlıklar kurdukları ve arkadaşlarıyla keyifli vakit geçirdikleri takdirde, okula gitmeye can atacaklardır. Okulda yapacakları etkinlikler de çocuklar için teşvik edici nitelikte olabilir. Okulda yapılacak keyifli etkinlikler ve eğlenceli aktiviteler, çocukların okul ile arasında bağ kurmalarına yardımcı olur. Bu bağ sayesinde çocuklar, okula git gide, daha da fazla ısınmaya başlayacaklardır.


Ailelerin Görevleri

Aileler çocuklarına derslerde başarısız olmanın deyim yerindeyse "dünyanın sonu” olmadığını anlatmaları gerekir. Çocukların ders konusunda streslenmeleri önlemek için ailenin payı son derece büyüktür. Aileler gerektiğince çocukların ödevlerine de yardımcı olabilmelidirler.

Çocuklarda özellikle sınav kaygısı oldukça sık yaşanmaktadır. Başarısız olacağından çekinen ve bu konuyu ailelerine nasıl izah edeceklerini bilemeyen öğrenciler, bundan ötürü iyice stres altına girmektedirler. Durum öyle bir noktaya gelmektedir ki, öğrenciler sınav esnasında stresten bildiklerini dahi unutabilmektedir. Bu nedenlerden ötürü ailelere büyük görev düşmektedir. Aileler çocuklarıyla konuşarak onların rahatlamasını sağlamalıdırlar.

Çocuğunuz sınavdan kötü sonuç aldığında onu eleştirmek ve ona kızmak doğru bir şey değildir. Kötü sonuçlardan sonra bunun geçici bir durum olduğunu ve ilerleyen sınavlarda daha başarılı olacağı belirtilerek, çocuğun kendine olan güveninin artmasını ve sınavlarda stres yaşamamasını sağlayabilirsiniz.


Çocukların derslere dikkatini toplamak ve sınav korkularını yenmelerini sağlamak için dikkat seti kullanılabilir. Dikkat seti sayesinde çocuklar, derslere dikkatlerini vererek dinleyecekler ve derslerde daha başarılı olabileceklerdir. Bu sayede derslerin başarılı olduklarından, derslerden de korkmayacak okulu da seveceklerdir. Bununla birlikte görsel dikkati güçlendirme seti de bulunmaktadır. Çocukların eğitiminde önemli bir rolü olan görsel dikkati güçlendirme seti, dersleri iyi anlayabilmeden ve kolay kavramada yardımcı bir set olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu gibi setlerin özellikle çocuklar üzerinde büyük etkileri bulunmaktadır.

 

Zeka Gelişim seti de çocukların üzerinde pozitif etki yapabilecek setler arasında yer almaktadır. Çocukların muhakeme yeteneğini ve sorun çözme becerilerini güçlendiren zeka gelişim seti, uzmanlar tarafından ailelere şiddetle tavsiye edilen bir ürün olma özelliğine sahiptir.

Sonuç olarak çocukların ders kaygılarını yenmeleri oldukça önemlidir. Derslerde kaygı duyan çocuklar, derslerinde başarılı olamamaktadırlar. Bu nedenle ders kaygısı problemi oldukça ciddiye alınması gereken bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu konuda hem ailelere hem de öğretmenlere büyük görev düşmektedir. Okulu sevdirmek ve kaygılar yenmek sizin elinizdedir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.