Dikkat Dağınıklığı Neden Olur Sebepleri?

14-11-2018 12:07
Dikkat Dağınıklığı Neden Olur Sebepleri?
Dikkat dağınıklığının ana belirtisi olan dikkatsizlik, bir çocuğun hayatını hem okul içinde hem de okul dışında etkileyebilir. Odaklanma sorunları olan çocuklar en küçük şeylerden rahatsız olabilir. Odak sorunları olmayan veya dikkat sıkıntısı çekmeyen kişiler bile bu durumu fark edemeyebilir. Pek çok çocuk eğitim hayatlarında bir noktada derse dikkat etmede sorun yaşamaktadır. Bu olduğunda, özellikle de genç öğrencilerle birlikte, ebeveynler, çocuklarının neden odaklanamayacağını ve öğrenme zorluğu olup olmadığını merak etmektedir. Dikkat testi gibi testler de çocuklardaki bu sorunu ortaya çıkarmak için yapılmaktadır. Fakat yine de okula odaklanmakta zorlanan her öğrencinin, bir öğrenme zorluğuna sahip olmadığını bilmek önemlidir. Bu nedenle uzmanlar dikkati ölçme testlerini şiddetle önermektedir.
Çoğu durumda, çocukların okuldaki yoğunlaşamadığı konular çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir.

KONSANTRASYON PROBLEMİNİN İŞARETLERİ

Çocuğunuzun sınıfta yoğunlaşmakta zorluk çektiğini gösteren ortak belirtiler şunlardır;

• Düşük notlar
• Okulu sevmemek
• Sınıfta yıkıcı bir davranış görmek
 
Bu işaretler otomatik olarak çocuğunuzun öğrenme zorluğu olduğu anlamına gelmez. Çözüm aramaya başlamadan önce, ilk adım çocuğunuzun okula odaklanmada hangi nedenleri olduğunu tespit etmektir.

DİKKAT DAĞINIKLIĞININ SEBEPLERİ

Yeni Çevre: Pek çok küçük çocuk, sınıfta yeni bir çevrede oldukları için zor bir durum yaşayabilmektedir. Bu durum ayrıca, okulda ara verildikten sonra, Mart tatili veya yaz tatili gibi tatillerin dönüşünden sonra da yaşanabilmektedir. Materyallerin Yanlış Anlaşılması: Konsantrasyon eksikliği gibi görünebilecek bir diğer şey de aslında materyalin anlaşılmaması olabilir. Bu eksik öğrencilerin dikkat etmeyi bırakmasına ve sonuç olarak daha da geride kalmasına neden olabilir. Kısacası öğrencinin derste kullandığı materyallerin anlaşılır olması şarttır. 

Basit Dersler: Bazı çocuklar için, sınıfta öğretilen şey yeterince zor değildir. Yeteri kadar yüksek düzeyde zorlanmayan çocuklar, malzemeye olan ilgilerini kaybedebilir ve dikkati tamamen bırakırlar. Bu nedenle okullarda mutlaka çocukların seviyesine göre öğrenim sunulmalıdır. 

Dikkat Dağıtıcı Olaylar: Sınıf, konuşkan sınıf arkadaşlarından, dağınık bir bölgeye kadar birçok dikkat dağıtıcı özellik içerebilir. Bazı çocuklar, dikkat dağınıklığına engel olan diğerler öğrencilere göre daha zor zaman geçirir. Kısacası sınıf içerisinde dikkat dağıtan durumların yaşanmaması gerekmektedir. Öğretmenlerin en önemli sorumluluğu bu duruma engel olmaktır.

Motivasyon Eksikliği: Bazı durumlarda, çocuğunuzun konsantrasyon problemi aslında bir motivasyon problemi olabilir. Bu motivasyon eksikliği, materyale ilgisizlik de dahil olmak üzere sınıfta bir dizi soruna yol açabilir.

Öğrenme Stili: Farklı öğrencilerin farklı öğrenme stilleri vardır. Bazıları görerek, bazılarını işiterek ve yapılanları tekrar ederek öğrenirler. Çocuğunuzun öğretmeninin çocuğunuzun nasıl öğrendiği ile alakasız bir öğrenme stili varsa, bu durum odaklanma ve anlama eksikliğine neden olabilir.

Dengesiz Beslenme ve Uykusuzluk: Çocuğunuz her gece 8-10 saat uyku almıyorsa, derse konsantre olması için gereken enerjiye sahip olmayacaktır. Kahvaltıyı atlamak, sınıfta odaklanma eksikliğinin diğer büyük bir nedenidir. Çocuğunuz derslere aç başlıyorsa, dikkati çok çabuk dağılır.

Materyal Bozukluğu: Sorunlu bir bilgisayar ya da laboratuvar alanı öğrenciler için dikkat dağıtıcı bir etken olabilir. Sorunlu öğrenme araçları olan bir sınıfa gelmek, çocuğunuzun, öğretilmekte olan şeylere dikkat etmek yerine, öğrenmesi gereken araçları ve malzemeleri araştırmak için zaman harcadığı anlamına gelir.

Okul Anlatımı: Okul ya da notlarla ilgili kaygı, sınıfta derse odaklanamama neden olan bir sorun olabilir. Bir konu tarafından bunalmış veya stresli olan öğrenciler odaklanma sorununu sık sık yaşarlar.

Tüm bunların yaşanmaması için çocuklara dikkat testi yapılması gerekmektedir. Dikkat seti gibi materyaller bu tip problemleri yaşayan çocukların sorunlarını çözmesine yardımcı olabilmektedir.
 
Eğer şimdi dikkat testi yapmak istiyorsanız online deneme sitemizi ziyaret edebilirsiniz 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.