Zeka ve Hafıza Geliştirme Yöntemleri

17-12-2018 16:19
Zeka ve Hafıza Geliştirme Yöntemleri

Zeka testleri konusunda daha iyi performans gösterenler, genellikle okul ve iş ile ilgili ortamlarda daha başarılıdır ve daha sağlıklı bir yaşam sürerler. Bu nedenle zeka gibi karmaşık bir düzeneği eğitmek ve onu güçlendirmek dünya ile baş etmek için oldukça önemli bir gerekliliktir. Çalışma belleği, çocuklarda ve yetişkinlerde zeka ile güçlü bir şekilde ilişkilidir. İnsanlar bir zeka testi görevinde daha iyi performans gösterdiklerinde, aynı zamanda bir işte ya da derste de daha iyi performans gösterirler. Çalışma belleği terimi, bilgiyi işlem için kullanılabilir halde tutmamıza izin veren bilişsel sistemi ifade eder. 5 + 12 - 7 = 10 gibi bir zihinsel hesaplamayı yaptığımızda, hesaplamayı yaparken rakamlarımızı kafamızda tutmamız gerekir. Bu nedenle, zekası ve hafızası daha iyi çalışan çocukların matematik, dil, okuma ve zeka testlerinden daha yüksek puan almaları şaşırtıcı değildir. Çalışma hafızası geliştikçe, zeka testlerinde ya da derslerde performansın artması da olasıdır. Bunu sağlamanın yollarından birisi de hafıza güçlendirme seti gibi materyallerden faydalanmaktır.

Bilimin en heyecan verici noktalarından biri şu anda sahip olduğumuz beyin tabanlı hafıza araştırmalarıdır. Çalışma; beynin prensiplerini öğrenirken, insanların zeka ve hafızalarını da nasıl geliştirebileceği hususunda yardımcı olur. Peki çocuğun zeka ve hafızasını nasıl geliştirebiliriz?


DİKKATİNİ ÇEKİN: Unutulmaz olaylar hafızanın uzun süreli bir biçimde çalışmasını sağlar. Çocuğunuzun okulda ne dersi işleyeceğini ya da hangi kitabı okuyacağını öğrenin ve ona bu konu hakkında hikaye tarzında şeyler anlatın. Bu hikayeler onun zihninde yer edecek ve hafıza ile zekasının gelişmesini sağlayacaktır. Bununla beraber merak, beynin duyusal emiş filtresini hayata geçirir. Onun ders konularını merak etmesini sağlayacak çalışmalar da yapabilirsiniz. Hali hazırda sizin anlattığınız hikaye ona derste tanıdık geldiği dikkatini hemen toparlayacaktır.


RENK: Beyin, her saniye kullanılabilen milyarlarca duyusal bilginin küçük bir parçasını renkler yoluyla çalıştırabilir. Beynin içindeki bir filtre, içeri girecek olan bilgilere karar verir. Renkler bu filtreden geçen en önemli şeylerdir. Ve hafıza geliştirme yöntemleri sırasında sıklıkla kullanılırlar. Çocuklarınız, derslerdeki belli başlı konuların yüksek önemini vurgulamak için defter ve kitaplarında renkli kalemler kullanabilir. Renkli notlar ve sözcükler önemli şeylerin hafızada daha uzun süre kalmasını sağlayacaktır. Hafıza geliştirme seti içerisinde de renk odaklı birçok çalışma yer almaktadır. Çocuğunuz tıpkı her zaman gördüğü ve önem verdiği trafik ışığı gibi, önem sırasına göre yeşil, turuncu ve kırmızı renkleri derslerinde not alırken sıklıkla kullanabilir.


YENİLİK: Bir çalışma deneyimine yenilik katarsanız daha akılda kalıcı olacaktır. Çocuğunuz çalışmaya başlamadan hemen önce internetten video klipler seçin ve ona izletin. Ya da anlatmaya başlamadan önce komik bir şapka takın, köpeğe bir eşarp koyun, bir mum yakın. Onun uyarı sistemi, yeni bir deneyimin ardından gelen bilgileri işlemeye ve hatırlamaya daha açık olacak. Bu da zeka ve hafıza geliştirme konusunda ciddi yardımcı olabilecek bir taktiktir.


KİŞİSEL ANLAM: Çocukların öğrendiklerini ya da yaşadıklarını, beyin filtrelerinden geçirebilmesi ve bellekte saklayabilmesi için bilgileri yeterince önemsemesi gerekmektedir. Bu önemseme mutlaka kişisel olmalıdır. Bu yüzden çocuğunuzu derste kullanılacak materyale bağlamak için onun ilgi alanlarını kullanın.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.